Czym jest Apiterapia?

Miód jest naturalnym produktem, który pszczoły wytwarzają z nektaru kwiatowego lub spadzi. W większości przypadków ludzie wykorzystują go spożywczo. Często stosuje się go jako zamiennik cukru, jednak miód ceniony jest również za swoje niezwykłe walory smakowe. Co jednak bardzo ważne, można go również wykorzystywać leczniczo.

Historia Apiterapii

Niezwykłe właściwości miodu są znane ludzkości od wieków. Już starożytni wiedzieli, że jest to produkt o wielkich zaletach prozdrowotnych. Egipcjanie, Asyryjczycy, Grecy oraz Chińczycy powszechnie stosowali miód. Używali go zewnętrznie do leczenia ran, zmian ropnych, trądziku i wszelkiego rodzaju poparzeń. Ponadto miód wykorzystywano wewnętrznie przy różnego rodzaju dolegliwościach, związanych np. z wątrobą. Co ciekawe, starożytni Egipcjanie używali miodu nawet do balsamowania zwłok.

Współczesna Apiterapia

W dzisiejszych czasach znacznie więcej wiemy o pozytywnych właściwościach produktów pszczelich. To zaowocowało powstaniem wielu metod ich wykorzystywania. Zbiorem tych metod, zaliczanych do medycyny naturalnej, jest apiterapia. Metody te wykorzystują produkty pszczele, czyli przede wszystkim miód, lecz także propolis, pierzgę, mleczko pszczele i jad pszczeli. Nowoczesna idea tego typu lecznictwa wywodzi się z terenów dzisiejszej Rosji oraz starożytnych Chin. Austriacki lekarz Philipp Terč spopularyzował ją, kiedy od 1888 roku zaczął wykorzystywać produkty pszczele w leczeniu reumatyzmu.

Jakie produkty są wykorzystywane w Apiterapii?

Miód

Najlepiej znanym i najczęściej wykorzystywanym produktem pszczelim jest miód. Oprócz walorów smakowych, ma on także silny wpływ na organizm. Bardzo dobrze wpływa na układ krążenia, moczowy, oddechowy i pokarmowy. Stosowanie miodu zalecane jest nie tylko przy zatruciach pokarmowych, lecz także przy przeziębieniach. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Bierze udział w tworzeniu odporności komórkowej i reakcjach limfocytów T. Wzmacnia mitogenezę limfocytów obwodowych, zwiększa stosunek komórek T-pomocniczych i T-cytotoksycznych oraz wzmacnia przeciwdziałanie makrofagom przeciwko drobnoustrojom i nowotworom komórkowym. Zmniejsza liczbę komórek Tc.

Jad pszczeli

Jad pszczeli stosuje się w leczeniu zapalenia stawów, chorób reumatycznych i autoimmunologicznych, stymuluje układ odpornościowy poprzez aktywację komórek odpornościowych i pobudzanie produkcji cytokin. Wiele badań wskazuje również, że jad pszczeli wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ indukuje apoptozę (śmierć komórek) w komórkach rakowych.

Propolis

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najstarszych produktów pszczelich wykorzystywanych do leczenia. Jest to lepka, bardzo gęsta substancja, którą pszczoły wykorzystują do wyściełania wnętrza ula. Produkt ten ma niezwykle silne działanie prozdrowotne. Zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, ma działanie antyseptyczne oraz pomaga uporać się z infekcjami dróg moczowych.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to bogata w składniki odżywcze substancja, którą pszczoły produkują w celu karmienia królowej. Wielu specjalistów zaleca korzystanie z tej substancji profilaktycznie, ponieważ wzmacnia organizm i dostarcza wielu istotnych mikroskładników.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli stosuje się w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry ze względu na swoje właściwości nawilżające i ochronne.

Pierzga

Pierzga to prawdziwa bomba różnego rodzaju składników odżywczych i witamin, która kompleksowo odżywia ludzki organizm. Udowodniono, że stosowanie pierzgi ma bardzo pozytywne działanie na pracę mózgu. Poprawia pamięć, koncentrację oraz ogólną sprawność intelektualną.

Miody stosowane w apiterapii

Pszczoły produkują wiele różnych gatunków miodu, w zależności od tego, gdzie ustawiona jest pasieka i jakie rośliny są dostępne dla owadów. Poszczególne odmiany mają nieco inne zastosowanie w apiterapii.

Miód wielokwiatowy

Stosuje się go w przypadku problemów z układem krążeniowym. Chroni serce oraz cały układ krwionośny.

Miód gryczany

Posiada silne działanie odtruwające organizm. Przeciwdziała miażdżycy i znacznie poprawia pracę wątroby. Wykazuje dużą zawartość antyoksydantów.

Miód Manuka

Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych oraz regenerujących. Często stosuje się go do leczenia ran i infekcji skórnych. Zaleca się jego spożycie w przypadku wrzodów żołądka oraz stanów zapalnych układu pokarmowego.

Miód akacjowy

Stosuje się go w leczeniu problemów trawiennych oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

Miód lawendowy

Ma właściwości uspokajające oraz pozytywnie wpływa na jakość snu.

Miód lipowy

Wspomaga pracę układu odpornościowego. Działa przeciwgorączkowo i napotnie. Stabilizuje poziom cukru we krwi.

Podsumowanie

Miód i inne produkty pszczele mają szerokie zastosowanie w apiterapii. Dzięki ich właściwościom prozdrowotnym, mogą one wspierać leczenie różnych dolegliwości, wzmacniać układ odpornościowy i poprawiać ogólną kondycję organizmu. Regularne stosowanie tych naturalnych środków może przynieść liczne korzyści zdrowotne.