BLOG

Jaki jest skład miodu?

Miód to produkt naturalny, który składa się z wielu składników, takich jak cukry, enzymy, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, minerały i fenole. Skład chemiczny miodu może różnić się w zależności od rodzaju miodu oraz regionu, z którego pochodzi.

Cukry proste

Cukry są głównym składnikiem miodu i stanowią około 95% suchej masy. Najważniejszym cukrem jest fruktoza, która stanowi około 38-44% suchej masy miodu, a także glukoza, która stanowi około 31-35% suchej masy miodu. W miodzie występują także inne cukry (w tym również złożone), takie jak sacharoza, maltoza i izomery cukrów.

Enzymy

Enzymy to ważny składnik miodu, który odpowiada za przemianę glukozy w fruktozę oraz rozkładanie innych składników, takich jak białka. Enzymy te to m.in. invertaza, diastaza, katalaza, fosfatazy i lipazy. Ważną rolę w kontekście właściwości antybakteryjnych miodu ma enzym oksydaza glukozowa, która bierze udział w wytwarzaniu nadtlenku wodoru.

Kwasy organiczne

Kwasy organiczne to kolejny ważny składnik miodu. W miodzie występują m.in. kwasy glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, winowy i octowy. Kwasy te odpowiadają za kwaśny smak miodu oraz pełnią rolę naturalnych konserwantów. Zapobiegają rozwojowi bakterii i drobnoustrojów.

Aminokwasy

W miodzie znajdują się aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, takie jak lizyna, leucyna, fenyloalanina czy walina. Aminokwasy zawarte w miodzie przyczyniają się do jego właściwości regenerujących oraz przyspieszających gojenie.

Witaminy i minerały

Witaminy i minerały to kolejne składniki miodu. W miodzie znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina C, witamina K oraz minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i miedź.

Pozostałe składniki

Ponadto, w miodzie można znaleźć również związki fenolowe, takie jak kwas ferulowy, kwas kawowy, kwas syringowy i flawonoidy. Związki te są silnymi antyoksydantami i odpowiadają za wiele właściwości zdrowotnych miodu, takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Uśredniony skład miodu

Miód (Wartość odżywcza w 100 g)
Średnia wartość
Węglowodany82,4 gr
Fruktoza38,5 gr
Glukoza31 gr
Sacharoza1 gr
Inne cukry11,7 gr
Błonnik pokarmowy0,2 grama
Tłuszcz0 gr
Białko0,3 g
Woda17,1 gr
Ryboflawina (wit. B 2 )0,038 mg
Niacyna (wit. B 3 )0,121 mg
Kwas pantotenowy (wit. B 5 )0,068 mg
Pirydoksyna (wit. B 6 )0,024 mg
Kwas foliowy (wit. B 9 )0,002 mg
Witamina C0,5 mg
Wapń6 mg
Żelazo0,42 mg
Magnez2 mg
Fosfor4 mg
Potas52 mg
Sód4 mg
Cynk0,22 mg

Źródła:

  • Lachman J, Kolihová D, Miholová D, Košata J, Titěra D, Kult K. Analiza składników miodów mniejszościowych: Możliwości wykorzystania do oceny jakości miodu. Chemia spożywcza. 2007; 101 :973-979.
  • Olaitan PB, Adeleke EO, Ola OI. Miód: rezerwuar mikroorganizmów i środek hamujący rozwój drobnoustrojów. Nauka o zdrowiu Afr. 2007; 7 :159-165. 
  • T. Eteraf-Oskouei, Najafi. Tradycyjne i nowoczesne zastosowania naturalnego miodu w chorobach człowieka: przegląd .Iran J Basic Med Sci. 2013 czerwiec; 16 (6): 731–742.
  • Honey. [26 czerwca 2012]. Dostęp: http://en.wikipedia.org/wiki/Honey