BLOG

Rodzaje i właściwości poszczególnych miodów

Miód to niezwykły produkt, którego prozdrowotne właściwości są przedmiotem wielu badań i publikacji naukowych. Trzeba mieć świadomość, że nie jest to tylko słodki przysmak, poprawiający smak różnych potraw, lecz przede wszystkim produkt o ogromnych właściwościach prozdrowotnych. Warto więc dowiedzieć się, jakie są poszczególne rodzaje miodów i czym się one charakteryzują.

Różne rodzaje miodów — co warto wiedzieć?

Od czego trzeba zacząć zdobywanie wiedzy o miodzie? Zdecydowanie najważniejszą informacją dla każdego początkującego jest ta, że wyróżniamy wiele rodzajów miodów. Różnią się one pomiędzy sobą kolorem, konsystencją, lecz przede wszystkim smakiem i właściwościami.

Z czego wynika tak duża różnorodność miodów? Skład, a co za tym idzie wygląd i charakterystyka danego miodu, to wynik tego, z jakich roślin pszczoły zebrały nektar lub spadź. W zależności od tego, gdzie konkretnie zlokalizowana jest pasieka i jaka otacza ją roślinność, pszczoły mają dostęp do zróżnicowanych surowców (nektar i spadź). Zgodnie z tym wyróżniamy miody:

– nektarowe / kwiatowe,
– spadziowe,
– mieszane, czyli nektarowo-spadziowe.

Miody dzielimy również ze względy na dominujący w nich surowiec. Najpopularniejsze z nich przedstawiamy poniżej.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku i charakteryzuje się jasnym, delikatnym kolorem oraz łagodnym smakiem. Jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów miodów ze względu na łatwą i szeroką dostępność rzepaku.

Miód rzepakowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, C, D i K, a także pierwiastki śladowe, takie jak miedź, żelazo, mangan i cynk. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić organizm przed chorobami. Miód rzepakowy oprócz swoich właściwości antybakteryjnych i antygrzybicznych polecany jest przy chorobach układu krążenia oraz w profilaktyce miażdżycy.

Miód akacjowy

Jednym z najpopularniejszych rodzajów miodów jest z całą pewnością miód akacjowy. Jego cechą charakterystyczną jest konsystencja, ponieważ to właśnie on najdłużej pozostaje płynny. Cechuje się czystym, kwiatowym posmakiem, a także nieco jasnozieloną barwą.

Z jakiego powodu zalecane jest spożywanie miodu akacjowego? Pozwala on oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, ma właściwości antybakteryjne i odkażające, a także wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i poprawia pracę mózgu. Polecany jest także chorym na nerki, a także osobom aktywnym fizycznie.

Miód lipowy

Charakteryzuje się delikatnym, kwiatowym aromatem i jasnym kolorem. Miód lipowy jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, PP, kwas foliowy, a także pierwiastki śladowe, takie jak magnez, potas, wapń i mangan. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami i chorobami.

Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, miód lipowy jest skutecznym środkiem w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel, katar czy angina. Może również pomóc w łagodzeniu objawów alergii, astmy, stanów zapalnych i zmian skórnych.

Miód gryczany

Bardzo charakterystycznym rodzajem miodu jest odmiana gryczana. Posiada szczególny, nieco ostry posmak, przez co nie jest najczęściej wybierany. Jest to jednak spory błąd, ponieważ charakteryzuje się on bardzo ciekawymi właściwościami prozdrowotnymi. Miód z gryki ma silne działanie wzmacniające organizm, przyspiesza gojenie się ran, oczyszcza z toksyn, a także korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Miód gryczany, wspomaga także układ pokarmowy – a w szczególności żołądek.

Miód wielokwiatowy

Bardzo dobrze wszystkim znanym rodzajem miodu jest wersja wielokwitowa. Jest to odmiana powszechnie wykorzystywana w kuchni, ponieważ dzięki swojemu słodkiemu smakowi zastępuje w wielu potrawach cukier. Czy oprócz właściwości smakowych ma także jakieś zalety od strony zdrowia? Jak się okazuje, polecany jest on przede wszystkim osobom z alergiami, które cierpią na katar sienny. Miód wielokwiatowy polecany jest także sportowcom, gdyż posiada dużą zawartość glukozy.

Miód spadziowy

Na sam koniec warto poświęcić chwilę uwagi na bardzo szlachetny miód, czyli spadziowy. Posiada on wyrazisty, mniej słodki smak niż inne odmiany, przez co jest szczególnie ceniony.
Tego typu miód bardzo często polecany jest przy różnego rodzaju przeziębieniach i chorobach układu oddechowego. Ma silne działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, a także może być stosowany przy schorzeniach stawów.

Miód manuka

Miód manuka to rodzaj miodu produkowanego w Nowej Zelandii z nektaru kwiatów drzewa manuka (Leptospermum scoparium). Jest to wyjątkowy miód, który ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych, dzięki obecności wyjątkowych związków, takich jak metyloglikoksal (MGO).

Miód manuka oprócz właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, pomaga również w łagodzeniu objawów chorób przewodu pokarmowego, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy zespół jelita drażliwego. Polecany jest również przy chorobach skóry jak trądzik, łuszczyca czy egzema. Działa on przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia skóry, a także pomaga w procesie gojenia ran i odleżyn.